Twitter nu respectă codul anti-dezinformare al UE

Preluat de Elon Musk anul trecut, Twitter nu a furnizat suficiente date în raportul său despre modul în care combate dezinformarea.

Marii giganți online precum Google, Meta, Microsoft, TikTok și Twitter au publicat pentru prima dată rapoarte despre modul în care abordează dezinformarea, conform unui nou cod de practică al UE.

Publicat vara trecută, Codul de practici privind dezinformarea 2022 este instrumentul UE folosit pentru a reprima conținutul de știri false de pe internet. Acesta vine în urma lecțiilor învățate în ultimii doi ani din pandemie și războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Noul instrument se bazează pe Codul de practică de autoreglementare privind dezinformarea publicat în 2018, care a fost semnat de reprezentanți ai platformelor online, companii de top din domeniul tehnologiei și giganți ai publicității.

Comisia Europeană a confirmat că toți semnatarii și-au prezentat rapoartele la timp și au folosit un „șablon de raportare armonizat” standard, menit să abordeze toate angajamentele și măsurile pe care companiile le-au acceptat.

„Publicarea primelor rapoarte ale noului cod anti-dezinformare reprezintă o piatră de hotar importantă în lupta împotriva dezinformarii și sunt încântată să văd cum se implică majoritatea semnatarilor, mari și mici”, a declarat Věra Jourová, vicepreședinte UE pentru valori și transparență.

Cu toate acestea, Twitter a primit un „cartonaș galben” din partea UE pentru nerespectarea standardelor în rapoartele de dezinformare.

Twitter – care a fost preluat de miliardarul Elon Musk anul trecut – nu a îndeplinit cerințele raportului, și nu a publicat „ informații despre angajamentele de a îmbunătăți instrumentele de verificare a datelor”.

„Sunt dezamăgită să văd că raportul Twitter rămâne deficitar și mă aștept la un angajament mai serios față de obligațiile lor care provin din cod”, le-a spus Jourová jurnaliștilor.

Comisia a declarat că următorul set de rapoarte va avea loc în iulie anul acesta, oferind mai multe informații despre implementarea codului și „date mai stabile” care vor acoperi acest interval de șase luni.

Facebook

Comentarii

52 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *