Twitter: Noi măsuri de combatere a propagandei ruse și a fake-news

Platforma de socializare Twitter nu va mai recomanda și amplifica postările care au fost identificate ca fiind false. De asemenea, utilizatorii nu vor mai putea să aprecieze, să redistribuie sau să partajeze conținutul care încalcă noile reguli ce sancționează „informarea eronată în caz de criză”.

Atunci când informațiile despre războiul din Ucraina vor fi etichetate ca fiind eronate sau false, compania va redirecționa utilizatorul către surse credibile, inclusiv către grupuri umanitare, monitori de conflict sau jurnaliști care se ocupă cu verificarea veridicității surselor și a informațiilor.

De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, Twitter și alte platforme online s-au confruntat cu răspândirea dezinformării, propaganda rusă și zvonurile false, informații răspândite atât de utilizatori obișnuiți, cât și de conturi afiliate instituțiilor ruse.

În perioadele de criză – cum ar fi situațiile de conflict armat, urgențele de sănătate publică și dezastrele naturale pe o scară largă – accesul la informații din surse sigure ce au o anumită credibilitate este, din păcate, mai scăzut. Încă de la declanșarea scandalului Cambridge Analytica, marile companii care dețin astfel de platforme online au adoptat seturi de reguli ce au ca scop protejarea utilizatorului de informații false ce pot submina încrederea publicului și pot cauza prejudicii comunităților vulnerabile. După un astfel de episod critic, în timpul pandemiei COVID-19, în care dezinformarea era în floare, Twitter implementase un set de reguli care interzice răspândirea de informații false legate de pandemie și de procesele electorale.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii