Twitter ia în considerare retragerea din Codul de Practică al UE privind dezinformarea

Twitter a informat Comisia Europeană că ia în considerare retragerea din Codul de Practică al UE privind dezinformarea, un acord voluntar care prefigurează reguli obligatorii, au declarat oficiali ai UE pentru EURACTIV.

Anunțul nu reprezintă o surpriză pentru cei implicați în angajamentul voluntar, întrucât de când Elon Musk a preluat compania în octombrie, acesta a dus o luptă pentru reducerea costurilor și eliminarea unor departamente, inclusiv a celor responsabile de moderarea conținutului.

Comisia Europeană nu a ascuns faptul că este nemulțumită de acest anunț și de modul în care Twitter a respectat până în prezent codul, care a fost recent revizuit pentru a aduce combaterea a dezinformării la un nou nivel.

În februarie, semnatarii acordului, inclusiv toate platformele importante precum Facebook, Google și TikTok, au trebuit să prezinte primul lor raport de progres. La vremea respectivă, Twitter s-a remarcat prin efortul său slab de a respecta angajamentele voluntare și a fost „recompensat” cu un „cartonaș galben” moral.

Comisia Europeană a avut probleme cu Twitter în privința respectării angajamentelor și a evidențiat preocupările legate de alocarea resurselor adecvate, accesul la date pentru cercetători și verificarea informațiilor.


Retragerea Twitter din Codul de Practică al UE privind dezinformarea ar putea fi primul pas formal în închiderea platformei pe teritoriul european. În timp ce respectarea codului este voluntară, angajamentele acestuia se regăsesc în mare măsură în Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) al Europei. Pe măsură ce Twitter se confruntă cu noi cerințe ale UE cu care nu poate ține pasul, există posibilitatea ca platforma să nu se conformeze DSA și să se retragă complet din Europa.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *