Turcia cere SUA să-i vândă avioane F-16

Statele Unite și Turcia au încercat să aplaneze tensiunile din ultimii ani din relația bilaterală, dar nu au reușit să înregistreze progrese în rezolvarea dezacordurilor privind invazia Rusiei în Ucraina și extinderea NATO, teme care au deteriorat legăturile dintre aliați.

În cadrul unei întâlniri care a avut loc miercuri la Washington, secretarul de stat Antony Blinken și ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, au abordat din nou subiectele controversate. Cavusoglu nu a menționat, însă, Finlanda și Suedia în declarațiile de presă, dar a ținut să sublinieze importanța pe care Turcia o acordă obținerii aprobării SUA pentru a cumpăra avioane de luptă F-16 avansate, un lucru pe care administrația Biden îl susține, dar se confruntă cu o opoziție semnificativă din partea Congresului. Cavusoglu a calificat acordul privind F-16 un „subiect important” în cooperarea SUA-Turcia în domeniul apărării.

„Așa cum am mai spus, nu este vorba doar despre Turcia, ci de NATO și Statele Unite. Așa că ne așteptăm la o aprobare în conformitate cu interesul nostru strategic comun.” – Mevlut Cavusoglu

Într-o declarație comună după întâlnire, cele două părți au declarat că au „discutat despre consolidarea parteneriatului de apărare dintre SUA și Turcia, inclusiv despre modernizarea flotei F-16 a Turciei”, precum și despre angajamentul lor reciproc față de extinderea NATO.

Vizita lui Cavusoglu este o raritate la Washington, din partea unui oficial turc de rang înalt, deoarece administrația Biden a păstrat distanța față de Ankara, din cauza direcției din ce în ce mai autoritare a președintelui Recep Tayyip Erdogan și a politicilor sale de limitare a drepturilor și libertăților.

Facebook

Comentarii

160 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *