O întâlnire între președintele american Joe Biden și președintele turc Tayyip Erdogan, în cursul acestei luni, este în discuție, a declarat vineri un oficial turc de rang înalt, pe ordinea de zi urmând a fi incluse relațiile dintre Turcia și Rusia, livrarea de arme americane și conflictele din Ucraina și Siria.
Turcia, membră NATO, a încercat să găsească un echilibru între Moscova și Kiev, criticând invazia Rusiei și trimițând arme în Ucraina, în timp ce se opune sancțiunilor occidentale și continuă comerțul, turismul și investițiile cu Rusia.
Erdogan, care a criticat miercuri ceea ce a numit politica energetică occidentală „provocatoare” față de Ucraina, este așteptat să viziteze Washingtonul în septembrie, potrivit oficialului turc.
Turcia și SUA vor îmbunătățirea relației bilaterale
Biden și Erdogan s-au întâlnit ultima dată la sfârșitul lunii iunie, în marja summit-ului NATO de la Madrid, unde Turcia și-a manifestat veto-ul privind aderarea Finlandei și Suediei la pact, în condițiile opoziției acerbe a Rusiei față de aderarea lor. La finalul acelui summit, Biden a declarat că Statele Unite susțin vânzarea de avioane de luptă F-16 către Turcia și că este încrezător că poate fi obținută aprobarea Congresului, necesară pentru această vânzare.
„După ultima întâlnire cu Biden, administrația americană a luat măsuri, așa cum am cerut, în privința unor chestiuni importante, cum ar fi avioanele F-16. Cred că vor fi lucruri similare”, a declarat înaltul oficial turc.
Atitudinea față de Turcia în Congresul SUA s-a deteriorat în ultimii ani, după ce Ankara a achiziționat sisteme de rachete de apărare de producție rusească, ceea ce a declanșat sancțiuni americane, precum și eliminarea Turciei din programul pentru avioane de luptă F-35.
Discuțiile dintre cei doi lideri vor include războiul din Ucraina, relațiile dintre Turcia și Rusia și acordul de export de cereale din Ucraina, a declarat oficialul turc.
Cele două țări sunt în dezacord în ceea ce privește sprijinul SUA pentru YPG, gruparea kurdă siriană – un aliat al SUA în lupta împotriva Statului Islamic în nord-estul Siriei, dar considerat un grup terorist de către Ankara.
„O nouă pagină poate fi deschisă acum în Siria, iar Statele Unite trebuie să ia măsuri în acest context. De asemenea, amenințarea YPG trebuie să fie bine evaluată. Unii oficiali americani sunt conștienți de acest lucru”, a declarat oficialul.