Turcia se confruntă cu cel mai rapid ritm de creștere a prețurilor din ultimii 24 de ani

Prețurile din Turcia cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 24 de ani, potrivit celor mai recente cifre oficiale. Rata anuală a inflației, adică ritmul în care cresc prețurile, a ajuns la 78,62% în iunie, ușor peste așteptări. Costurile de transport și locuințele au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri de prețuri, agravate de războiul din Ucraina.

Cel mai rapid ritm de creștere a prețurilor în Turcia

De obicei, țările ar crește ratele dobânzilor în încercarea de a ține sub control inflația. Cu toate acestea, președintele Recep Tayyip Erdogan a descris ratele dobânzilor ca fiind „mama și tatăl tuturor relelor” și a folosit o politică mai puțin ortodoxă pentru a încerca să atenueze prețurile, inclusiv intervenind pe piețele valutare.

Reducerea de anul trecut a ratelor dobânzilor de la 19% la 14% a dus la o scădere a valorii lirei turcești, ceea ce înseamnă că pentru țară este mai costisitor să importe bunuri din străinătate. În cele mai recente cifre privind inflația, transportul a înregistrat cea mai mare creștere a costurilor, urcând cu 123% în ultimul an.

Cifra globală a inflației a fost cea mai mare din septembrie 1998, când inflația anuală a atins 80,4%, iar Turcia se lupta pentru a pune capăt unui deceniu de inflație cronic ridicată. În timp ce inflația din Turcia continuă să mocnească, economia națiunii se confruntă, de asemenea, cu efectele prăbușirii valorii monedei. Lira turcească și-a pierdut aproape jumătate din valoare în ultimul an. Acest lucru înseamnă că puterea de cumpărare a consumatorilor este în declin, deoarece costul bunurilor și serviciilor continuă să crească vertiginos.

Țara continuă să atragă turiști străini

În timp ce vremurile sunt dificile pentru cei care trăiesc și lucrează în Turcia, ratele de schimb favorabile ajută la atragerea călătorilor internaționali în țară pentru vacanțele de vară. Dar turiștii turci vin în număr mai mic decât în trecut și, pentru a-și permite, stau mai puține zile și plătesc costul călătoriei pe o perioadă de 10-12 luni. Creșterea bruscă a prețurilor îngreunează situația pentru întreprinderi.

„Nu am mai avut niciodată un sezon ca acesta”, a declarat hotelierul Volkan Yorulmaz, directorul general al Kemer Holiday Club din Antalya. „Nu-mi pot bugeta cheltuielile, deoarece costurile se schimbă de la o zi la alta. Conceptul all inclusive nu mai este sustenabil.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii