Turcia: Rusia și Ucraina semnează un acord privind exportul de cereale

Rusia, Ucraina și Turcia se vor reuni vineri pentru a semna un acord propus de Națiunile Unite pentru a elibera exporturile de cereale din porturile ucrainene asediate de la Marea Neagră, anunță biroul președintelui turc Tayyip Erdogan.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a anunțat anterior că se îndreaptă joi spre Istanbul, va participa la eveniment alături de Erdogan la birourile Palatului Dolmabahce, la ora 13:30 GMT, se arată în comunicat.

Rusia și Ucraina se reunesc pentru un acord propus de ONU

„Acordul privind exportul de cereale, de o importanță critică pentru securitatea alimentară globală, va fi semnat mâine la Istanbul sub auspiciile președintelui Erdoğan și ale secretarului general al ONU, domnul Guterres, împreună cu delegațiile ucraineană și rusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, într-un tweet.

Rusia și Ucraina sunt amândouă mari furnizori mondiali de grâu, iar invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la alimente. Guterres a lucrat la un plan care ar permite Ucrainei să exporte milioane de tone de stocuri de cereale care au rămas blocate în porturile ucrainene din Marea Neagră din cauza războiului – o măsură care ar putea atenua criza alimentară mondială. Cel puțin 22 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina.

Săptămâna trecută, părțile s-au întâlnit la Istanbul, ajungând la un acord provizoriu asupra planului, care prevede controale comune ale navelor la plecarea și la sosirea în porturile din Marea Neagră și un mecanism care să asigure siguranța rutelor de transfer, au declarat oficialii turci. Un centru de coordonare pentru transportul maritim al exporturilor va fi înființat la Istanbul și va include oficiali ONU, turci, ruși și ucraineni.

„Am lucrat non-stop”

Purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, a declarat că faptul că Guterres a călătorit la Istanbul înseamnă că „avansăm” în ceea ce privește acordul. Șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, pe care Guterres l-a însărcinat cu partea ucraineană a acordului, și Rebeca Grynspan, șefa Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare, însărcinată cu partea rusă a acordului, se aflau deja la Istanbul.

„Am lucrat non-stop, cu discuții intense în culise, cu nenumărate părți în mișcare”, a declarat Haq.

Având în vedere criza alimentară globală în creștere, Haq a declarat că, dacă se ajunge la un acord, „putem salva sute de mii, poate milioane de oameni, de la a avea alimente la prețuri inaccesibile pentru ei”.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii