Turcia pune în continuare presiuni asupra Suediei pentru extrădarea suspecților de terorism

Suedia nu a extrădat încă suspecții pe care Turcia îi caută pentru acuzațiile legate de terorism, în ciuda semnării unui acord de ridicare a dreptului de veto al Ankarei asupra aderării sale la NATO luna trecută, a declarat miercuri ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, dar s-au confruntat cu opoziția Turciei, care a acuzat țările nordice că au impus embargouri asupra armelor Ankara și că sprijină grupurile pe care le consideră teroriste.

Cele trei țări au semnat un acord de ridicare a dreptului de veto al Ankarei în schimbul promisiunilor împotriva terorismului, dar Turcia a spus că le va bloca ofertele de aderare dacă angajamentele nu vor fi respectate. Țara a solicitat extrădarea a 73 de persoane din Suedia, și mai multor persoane din Finlanda.

Deși Turcia nu a stabilit un termen fix, a spus că se așteaptă ca suspecții să fie extrădați cât mai curând posibil și că monitorizează situația îndeaproape.

„Suedia menține un dialog continuu cu Turcia și Finlanda cu privire la acordul trilateral pe care Suedia îl urmează și îl va îndeplini în conformitate cu legislația suedeză și internațională”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Suediei într-un comentariu trimis prin e-mail.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

49 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *