Tensiuni Ankara – Washington: Turcia își va consolida prezența militară în nordul Ciprului

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri că Turcia își va consolida prezența militară în nordul Ciprului, după ce Statele Unite au ridicat restricțiile comerciale în domeniul militar, asupra Ciprului.

La începutul acestei luni, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a publicat decizia secretarului de stat Antony Blinken de a ridica restricțiile comerciale ce țin de domeniul apărării pentru Cipru, începând cu anul fiscal 2023.

Vorbind într-un interviu televizat pentru postul de televiziune CNN Turk, Erdogan a spus că eliminarea acestor restricții este „inexplicabilă”.

„Statele Unite, care ignoră și chiar încurajează pașii acestui duo cipriot-grec, care amenință pacea și stabilitatea în estul Mediteranei, vor provoca o cursă a înarmării insulei prin acest pas”, a spus Erdogan.

„Vom rămâne indiferenți? Nu putem”, a declarat acesta, adăugând că Turcia are în prezent 40.000 de soldați pe insulă și își va consolida în continuare prezența militară cu arme terestre, navale și aeriene, muniție și vehicule.

„Toată lumea trebuie să știe că nu vom ignora această acțiune și că vom lua toate măsurile de precauție pentru securitatea ciprioților turci”, a spus Erdogan.

Cipru a fost divizat în urma unei invazii turce din 1974, declanșată de o scurtă lovitură de stat de inspirație grecească. De atunci, Cipru a fost condus de o administrație cipriotă elenă în sud, pe care Ankara nu o recunoaște. Statul separatist turc din partea de nord a insulei divizate este recunoscut doar de Ankara.

Facebook

Comentarii

48 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *