Turcia încearcă să rezolve disputa privind centrala nucleară construită de Rusia

Ministerul turc al Energiei a declarat că încearcă să rezolve o dispută între părțile implicate în construcția unei centrale nucleare în valoare de 20 de miliarde de dolari de către compania rusă Rosatom la Akkuyu, în sudul Turciei.

Akkuyu Nukleer, o unitate Rosatom, a declarat sâmbătă că a semnat un acord cu TSM Enerji pentru a întreprinde restul lucrărilor de construcție la centrală, după ce a reziliat un acord cu firma turcă IC Ictas. Luni, IC Ictas a declarat că a lansat o contestație legală privind rezilierea contractului de către Akkuyu Nukleer. TSM este deținută de trei companii cu sediul în Rusia, potrivit registrului comerțului din Turcia.

Turcia face demersuri pentru a rezolva disputa

„Ministerul nostru a luat inițiativele necesare pentru a rezolva disputa dintre părți. Prioritatea noastră este să ne asigurăm că toți contractorii și angajații care au servit pe șantier de la începutul proiectului nu suferă nicio nemulțumire și că proiectul este pus în funcțiune la timp.„, a declarat marți seara târziu Ministerul turc al Energiei într-o declarație.

Akkuyu Nukleer, care construiește patru reactoare pe șantierul de la Mediterana, nu a oferit un motiv specific pentru încheierea înțelegerii cu IC Ictas, dar a declarat că contractul cu TSM va asigura finalizarea lucrărilor la datele convenite și că muncitorii vor fi plătiți la timp. Ankara își propune să înceapă să opereze primul reactor la centrala de 4.800 de megawați în total înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din 2023. Se așteaptă ca centrala să producă până la 10% din energia electrică a Turciei odată ce toate cele patru reactoare vor fi în funcțiune.

Președintele Tayyip Erdogan a sugerat anterior că Turcia ar putea colabora cu Rusia pentru construirea a încă două centrale. El urmează să poarte vineri discuții cu președintele rus Vladimir Putin în stațiunea rusă Soci, de la Marea Neagră.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *