Turcia cere Suediei și Finlandei să predea 130 de „teroriști” pentru a da undă verde aderării la NATO

Suedia și Finlanda trebuie să extrădeze zeci de opozanți politici pe care Ankara îi consideră „teroriști” pentru ca Turcia să aprobe candidatura lor comună la NATO, a declarat duminică președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

„În primul rând, trebuie să extrădeze aproape 130 de teroriști pentru ca ofertele lor să treacă de parlamentul nostru; din păcate, încă nu au făcut acest lucru”, a declarat Erdoğan la un miting al tinerilor, potrivit agenției de știri de stat Anadolu.

Ungaria și Turcia sunt singurele două țări care mai trebuie să ratifice candidatura comună la NATO a Suediei și Finlandei. În timp ce Budapesta a declarat că va susține cea mai recentă extindere a blocului militar și că o va semna la începutul acestui an, Ankara încă nu a urmat exemplul.

Luna trecută, o instanță suedeză a blocat extrădarea unui jurnalist turc exilat, identificat de Erdoğan ca fiind una dintre persoanele pe care Stockholm trebuia să le extrădeze pentru a obține aprobarea Turciei.

„Turcia numește uneori persoane pe care ar dori să le extrădeze din Suedia și este bine cunoscut faptul că legislația suedeză în acest sens este foarte clară: că instanțele iau aceste decizii, nu există loc pentru a schimba acest lucru. Nu cred că acest lucru ar trebui să umbrească faptul că lucrurile merg bine.”, a declarat miercurea trecută, în reacție, premierul suedez Ulf Kristersson.

Finlanda nu a primit o nouă listă cu persoanele pe care Turcia ar dori să le extrădeze, a declarat luni ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto într-un interviu radiofonic, potrivit postului public de radio Yle.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *