Turcia acuză Grecia de „acțiune ostilă”

Turcia a declarat că Grecia a folosit un sistem de rachete de fabricație rusească pentru a hărțui avioanele sale de luptă F-16 care efectuau o misiune de recunoaștere în spațiul aerian internațional, în ceea ce a numit o „acțiune ostilă”.

Radarul unui sistem grecesc de rachete S-300 cu baza în insula Creta s-a fixat pe avioanele turcești la 23 august, a relatat duminică agenția turcă de stat Anadolu, citând surse din Ministerul Apărării. Avioanele F-16 se aflau la o altitudine de 3.000 de metri (10.000 de picioare) la vest de insula grecească Rodos când radarul de urmărire a țintelor S-300 de fabricație rusească s-a blocat, a adăugat raportul. Avioanele turcești și-au încheiat misiunea și s-au întors la bazele lor „în ciuda mediului ostil”.

Turcia acuză Grecia de „acțiune ostilă”

Acest lucru a fost „incompatibil cu spiritul alianței NATO” și a însemnat „acte ostile” conform regulilor de angajare ale NATO, au declarat surse din ministerul turc al apărării pentru agenția de presă AFP.

„În pofida acestei acțiuni ostile, avioanele turcești și-au îndeplinit misiunile planificate și s-au întors la baza lor în siguranță”.

Această acuzație este cea mai recentă afirmație a Turciei potrivit căreia vecinul său și colegul său membru NATO, Grecia, a vizat avioanele sale deasupra Mediteranei de Est și a Mării Egee. Fixarea radarelor este considerată un act de ostilitate conform regulilor de angajare ale NATO. Surse din ministerul grec al apărării au respins acuzațiile. „Sistemul de rachete S-300 al Greciei nu a blocat niciodată avioanele F-16 turcești”, au declarat sursele, potrivit televiziunii de stat Ert.

Grecia a respins versiunea turcă a evenimentelor. Ministerul său al Apărării a declarat că cinci avioane turcești au apărut fără notificare prealabilă pentru a însoți un zbor de bombardiere americane B-52, care nu trebuiau să aibă o escortă de vânătoare, printr-o zonă supusă controlului aerian al Greciei. Acesta a precizat că patru avioane de luptă grecești au fost mobilizate și au alungat avioanele turcești, adăugând că Atena a informat autoritățile NATO și americane cu privire la acest incident.

Deși ambele sunt membre NATO, Turcia și Grecia au dispute vechi de zeci de ani în legătură cu o serie de probleme, inclusiv revendicări teritoriale în Marea Egee și dezacorduri privind spațiul aerian din zonă. Disputele le-au adus în pragul războiului de trei ori în ultima jumătate de secol.

Facebook

Comentarii

74 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *