Turcia acuză Grecia de „acțiune ostilă”

Turcia a declarat că Grecia a folosit un sistem de rachete de fabricație rusească pentru a hărțui avioanele sale de luptă F-16 care efectuau o misiune de recunoaștere în spațiul aerian internațional, în ceea ce a numit o „acțiune ostilă”.

Radarul unui sistem grecesc de rachete S-300 cu baza în insula Creta s-a fixat pe avioanele turcești la 23 august, a relatat duminică agenția turcă de stat Anadolu, citând surse din Ministerul Apărării. Avioanele F-16 se aflau la o altitudine de 3.000 de metri (10.000 de picioare) la vest de insula grecească Rodos când radarul de urmărire a țintelor S-300 de fabricație rusească s-a blocat, a adăugat raportul. Avioanele turcești și-au încheiat misiunea și s-au întors la bazele lor „în ciuda mediului ostil”.

Turcia acuză Grecia de „acțiune ostilă”

Acest lucru a fost „incompatibil cu spiritul alianței NATO” și a însemnat „acte ostile” conform regulilor de angajare ale NATO, au declarat surse din ministerul turc al apărării pentru agenția de presă AFP.

„În pofida acestei acțiuni ostile, avioanele turcești și-au îndeplinit misiunile planificate și s-au întors la baza lor în siguranță”.

Această acuzație este cea mai recentă afirmație a Turciei potrivit căreia vecinul său și colegul său membru NATO, Grecia, a vizat avioanele sale deasupra Mediteranei de Est și a Mării Egee. Fixarea radarelor este considerată un act de ostilitate conform regulilor de angajare ale NATO. Surse din ministerul grec al apărării au respins acuzațiile. „Sistemul de rachete S-300 al Greciei nu a blocat niciodată avioanele F-16 turcești”, au declarat sursele, potrivit televiziunii de stat Ert.

Grecia a respins versiunea turcă a evenimentelor. Ministerul său al Apărării a declarat că cinci avioane turcești au apărut fără notificare prealabilă pentru a însoți un zbor de bombardiere americane B-52, care nu trebuiau să aibă o escortă de vânătoare, printr-o zonă supusă controlului aerian al Greciei. Acesta a precizat că patru avioane de luptă grecești au fost mobilizate și au alungat avioanele turcești, adăugând că Atena a informat autoritățile NATO și americane cu privire la acest incident.

Deși ambele sunt membre NATO, Turcia și Grecia au dispute vechi de zeci de ani în legătură cu o serie de probleme, inclusiv revendicări teritoriale în Marea Egee și dezacorduri privind spațiul aerian din zonă. Disputele le-au adus în pragul războiului de trei ori în ultima jumătate de secol.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *