Turcia va sprijini aderarea Finlandei și a Suediei la NATO după ce înalții reprezentați au ajuns la un consens prin semnarea unui „Memorandum de înțelegere”.
Contextul politic incert cauzat de invazia Ucrainei de către Rusia a determinat cele două țări nordice să solicite aderarea la NATO, însă, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a blocat mișcarea, insistând ca cele două țări nordice să-și schimbe poziția față de grupurile de rebeli kurzi .
Mai mulți diplomați și lideri din Turcia, Suedia și Finlanda au purtat o serie de discuții în încercarea de a trece peste impasul cauzat de opoziția lui Erdogan față de această extindere.
În cadrul summitului de securitate ce a avut loc la Madrid, Turcia a fost de acord într-un final să susțină aderarea Suediei și Finlandei la NATO.
Anunțul a fost făcut de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, care a declarat în cadrul unei conferințe oficiale de presă că „în momentul de față avem un acord care deschide calea pentru aderarea celor două țări nordice la NATO”.
Și Președintele Finlandei Sauli Niinistö a emis o declarație la scurt timp după întâlnirea dintre Finlanda, Suedia și Turcia: „Astăzi, la Madrid, înainte de începerea summitului NATO, am avut o întâlnire aprofundată cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson, sprijiniți de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg care a pus capăt neînțelegerilor dintre noi. Memorandumul nostru de înțelegere subliniază faptul că Finlanda, Suedia și Turcia s-au angajat să-și acorde reciproc sprijin deplin împotriva amenințărilor de securitate iar pe măsură ce devenim și aliați NATO, acest angajament va fi întărit în continuare.”
Încheierea acestei dispute le va permite acum liderilor NATO să se concentreze acum pe rezolvarea crizelor cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia.
Anamaria Kopornyai-Toth