Trupele ucrainene au avansat de-a lungul râului Nipru

Trupele ucrainene au avansat de-a lungul râului Nipru, controlat anterior de forţele ruse de ocupaţie, în regiunea sudică Herson parţial eliberată, potrivit analizelor unor specialişti militari occidentali, informează dpa, potrivit Agerpres.

Institutul American pentru Studiul Războiului a anunţat duminica aceasta că forţele ucrainene au ocupat poziţii în regiunea Herson.

Însă anvergura şi obiectivele acestor succese ucrainene, înregistrate pentru prima dată, sunt neclare, potrivit experţilor.

Forţele militare ruse au fost îndepărtate din capitala regională Herson şi complet de pe malul vestic al râului Nipru din această regiune în timpul unei ofensive ucrainene în toamna anului trecut. Obiectivul era de a preveni o avansare pe malul celălalt al râului.

Noua evoluţie ar indica alte zone din regiune unde armata rusă a pierdut controlul. Drept rezultat, forţele ruse de ocupaţie s-ar putea concentra doar asupra oraşelor.

Iniţial, armata ucraineană a refuzat să comenteze informaţia. „Munca foarte grea continuă”, a declarat o purtătoare de cuvânt, adăugând că situaţia de-a lungul râului Nipru este complicată.

Trupele ruse au lansat duminică numeroase atacuri care au ţintit oraşele Avdiivka şi Bahmut în estul Ucrainei, potrivit unor oficiali ucraineni.

Forţele Kievului au respins în jur de 45 de atacuri, a anunţat statul major ucrainean, în raportul său asupra situaţiei, duminică seara.

De altă parte, oficiali militari ruşi au raportat atacuri repetate ale artileriei ucrainene asupra oraşului Doneţk din regiunea Donbas. Acest oraş a fost bombardat de cel puţin cinci ori duminică, potrivit agenţiei de presă ruse TASS, care nu oferă însă alte detalii.

Atacuri de artilerie au mai fost raportate în regiunea Herson controlată de forţele ucrainene în sudul Ucrainei. Potrivit statului major de la Kiev, 35 de sate au fost bombardate de artileria rusă.

Ucraina se apără în faţa invaziei la scară mare declanşată asupra ei de Rusia în urmă cu aproape 14 luni.

La ora actuală, armata ucraineană se pregăteşte pentru o nouă ofensivă pentru a elibera teritoriile ocupate. La rândul său, Rusia şi-a înteţit eforturile în anticiparea unui război de durată cu ţara vecină.

Facebook

Comentarii

81 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *