Trump: SUA vor rămâne 100% în NATO. Cu o condiție pentru Europa

Fostul președinte Donald Trump a subliniat angajamentul Statelor Unite față de NATO, afirmând că țara sa va rămâne „sută la sută” în alianță, cu condiția ca țările europene să „joace corect”. Potrivit publicației Politico, Trump a făcut aceste declarații într-un interviu acordat postului de televiziune britanic GB News, difuzat marți seara.

În interviul respectiv, Trump și-a reiterat sprijinul pentru alianța transatlantică, însă a avertizat națiunile europene să nu abuzeze de sprijinul american. Aceste comentarii vin în contextul în care liderii occidentali sunt îngrijorați că Trump ar putea retrage oficial Statele Unite din NATO dacă ar câștiga un al doilea mandat de președinte în cursul acestui an.

Fostul președinte american a fost critic la adresa NATO de-a lungul anilor, iar temerile aliaților au crescut în ultima perioadă, mai ales după ce Trump a sugerat că ar „încuraja” Rusia să acționeze în mod liber împotriva țărilor NATO care nu își îndeplinesc obligațiile financiare față de alianță.

Membrii de rang înalt ai administrației au dezvăluit că Trump a fost aproape de retragerea Statelor Unite din NATO în primul său mandat și avertizează că acest lucru ar putea fi luat în considerare și într-un eventual al doilea mandat al său.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Jason Miller, a declarat pentru CNN că Trump i-a determinat pe aliații săi să își mărească cheltuielile în cadrul NATO, în timp ce Biden a permis ca aceștia să profite de contribuabilii americani.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *