Trump – inculpat pentru încercarea de influențare a rezultatului alegerilor. Umăr la umăr cu Biden, în sondaje

Donald Trump a fost inculpat marţi pentru încercările sale de a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020. Este cea mai gravă acuzaţie adusă fostului preşedinte, care a fost deja pus sub urmărire penală de două ori, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Principalul favorit republican pentru alegerile de anul viitor este acuzat de „complot împotriva statului american”, obstrucţionarea unei proceduri oficiale şi atingere adusă drepturilor electorale.

Ancheta a fost declanşată de un apel telefonic din ianuarie 2021 al lui Donald Trump – a cărui înregistrare a fost făcută publică – în care acesta i-a cerut unui oficial local, Brad Raffensperger, să „găsească” aproximativ 12.000 de buletine de vot pe numele său.

Potrivit unor documente judiciare, anchetatorii au descris „un plan coordonat şi la nivelul mai multor state aplicat de echipa de campanie a lui Trump” pentru a influenţa rezultatele alegerilor.

Trump a fost deja inculpat, la nivel federal, în dosarul arhivelor Casei Albe. Fostul președinte este acuzat că a pus în pericol securitatea Statelor Unite, luând cu el documente clasificate la sfârşitul mandatului. De asemenea, a fost găsit vinovat pentru agresiune sexuală în 1996 asupra unei ziariste, fiind condamnat în luna mai a acestui an să-i plătească 5 milioane de dolari despăgubiri. Fostul președinte a formulat apel împotriva sentinței.

Trump rămâne favoritul Republicanilor

Trump și Biden sunt la egalitate în intenţiile de vot, în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor, relevă un sondaj publicat marţi de cotidianul The New York Times. Ambii favoriți sunt cotați cu câte 43%, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Biden, în vârstă de 80 de ani, va încerca să obţină al doilea mandat la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024, în timp ce Trump, 77 de ani, este marele favorit în alegerile interne din Partidul Republican, dar candidatura i-ar putea fi pusă sub semnul întrebării de problemele judiciare, despre care afirmă că sunt acţiuni ale democraţilor motivate politic împotriva lui.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *