Trump cere intervenția Curții Supreme în scandalul documentelor oficiale găsite în locuința sa

Fostul președinte Donald Trump a cerut marți Curții Supreme să intervină în disputa privind materialele marcate ca fiind clasificate, pe care FBI le-a confiscat de la proprietatea sa de la Mar-a-Lago, în această vară.

Trump apelează la Curtea Supremă

Cererea sa de urgență adresată Curții Supreme este cel mai recent caz în care fostul președinte încearcă să implice judecătorii în anchete care îl vizează, într-un moment în care legitimitatea înaltei instanțe în cazuri importante din punct de vedere politic este supusă unei examinări intense.

Astfel, Donald Trump cere în mod specific instanței să se asigure că cele peste 100 de documente marcate ca fiind clasificate fac parte din examinarea expertului special. Cererea, dacă va fi aprobată, ar putea consolida încercarea fostului președinte de a contesta percheziția în instanță, întrucât acesta a susținut că ar fi avut dreptul, în calitate de fost președinte, să dețină anumite documente guvernamentale, inclusiv documente care ar putea conține cele mai sensibile secrete ale țării.

Trump, însă, nu cere Curții Supreme să blocheze Departamentul de Justiție să folosească documentele în ancheta sa penală privind modul în care au fost gestionate greșit materialele de la Casa Albă. Judecătorul Clarence Thomas, destinatarul cererii lui Trump, deoarece supraveghează litigiile care provin de la tribunalul de circuit care se ocupă de apelul la ordinul maestrului special, a dat Departamentului Justiției un termen limită până marți, 11 octombrie, la ora 17.00, pentru a răspunde.

De asemenea, nu este clar cât de înțelegătoare va fi Înalta Curte față de pretențiile lui Trump, care se bazează în mare parte pe argumente tehnice cu privire la faptul că o curte de apel avea autoritatea de a scoate cele 100 de documente din revizuire.

La sfârșitul anului trecut, Trump a cerut judecătorilor să blocheze publicarea de documente de la Casa Albă către anchetatorii Congresului din 6 ianuarie 2021. Înalta Curte a respins cererea.

Facebook

Comentarii

80 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *