Trump adoptă o poziție moderată privind avortul

Donald Trump a declarat luni că doreşte să lase mână liberă statelor americane pentru a legifera cu privire la avort, părând să respingă o interdicţie la nivel naţional în această chestiune, aflată în centrul campaniei prezidenţiale americane, relatează AFP şi Reuters.

„Statele vor decide prin vot sau prin lege, sau poate ambele. Oricare ar fi decizia lor, ea trebuie să fie lege. În acest caz, legea statului”, a declarat fostul preşedinte republican şi actual candidat la alegerile din noiembrie pentru Casa Albă.

Într-un videoclip publicat pe platforma sa Truth Social, Trump afirmă că sprijină excepţiile în caz de viol, incest şi salvarea vieţii mamei. El a reiterat, de asemenea, că susţine disponibilitatea fertilizării in vitro.

El nu a spus dacă va cere o interzicere la nivel naţional a dreptului la avort dacă va reveni la Casa Albă, în videoclipul său despre această chestiune, care va galvaniza cu siguranţă alegătorii ambelor partide politice la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

„Multe (state) vor avea un număr diferit de săptămâni” până la care se poate face întrerupere de sarcină, a explicat Trump. „Unii vor fi mai conservatori decât alţii, şi aşa este. În cele din urmă, dorinţa oamenilor este cea care contează”, a mai spus el.

Candidatul republican i-a acuzat pe democraţi că sunt în favoarea avortului până în ultimele luni de sarcină.

De la decizia Curţii Supreme din iunie 2022, care a pus capăt recunoaşterii dreptului constituţional la avort, conservatorii au pierdut toate referendumurile sau voturile care au abordat problema avortului, chiar şi în statele care sunt în general bastioanele lor, precum Ohio sau Kansas.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *