Vatican: În Hong Kong se pregătește persecuția catolicilor

Javier Herrera-Corona, reprezentantul neoficial al Vaticanului în Hong Kong, a transmis un mesaj celor aproximativ 50 de misiuni catolice din oraș, înainte de a-și încheia mandatul de șase ani, în martie: libertățile de care s-au bucurat timp de decenii s-au terminat.

Avertismentul trimisului Vaticanului în Hong Kong

În cadrul a patru întâlniri care au avut loc pe parcursul mai multor luni, începând cu luna octombrie a anului trecut, prelatul mexican în vârstă de 54 de ani le-a spus misionarilor catolici din Hong Kong să se pregătească pentru un viitor mai dur, pe măsură ce China își înăsprește controlul asupra orașului și și-a îndemnat colegii să protejeze proprietățile, dosarele și fondurile misiunilor lor.

„Vine schimbarea și ar fi bine să fiți pregătiți”, i-a avertizat Herrera-Corona pe misionari, potrivit unei surse, care a declarat pentru Reuters că a rezumat mesajul acestuia: „Hong Kong nu mai este marele cap de pod catolic care a fost”.

Mesajul lui Herrera-Corona a venit în contextul în care Beijingul a luat măsuri de securitate națională împotriva Hong Kong-ului, în urma protestelor antiguvernamentale din 2019, inclusiv erodarea libertăților civile, arestarea a zeci de activiști pro-democrație și amenințări la adresa independenței sistemului judiciar din oraș.

Dar îngrijorările trimisului Vaticanului au mers dincolo de măsurile de reprimare a securității naționale în curs de desfășurare, au spus sursele, citate de presa internațională. Herrera-Corona a avertizat că o integrare mai strânsă cu China, în anii următori, ar putea duce la restricții asupra grupurilor religioase.

În China, catolicii au fost mult timp împărțiți între o biserică clandestină loială Vaticanului și o biserică oficială susținută de stat. Vaticanul nu are nicio reprezentare oficială în China după ce legăturile diplomatice au fost întrerupte în 1951, în afară de prezența a doi trimiși neoficiali.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Twitter Reuters

Facebook

Comentarii