Ambasadorul SUA critică dur guvernul Orban pentru nerespectarea intereselor NATO și consolidarea legăturilor cu Rusia

Ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, a adus critici dure guvernului maghiar într-un discurs susținut marți în fața companiilor americane care investesc în Ungaria. Pressman a subliniat că Ungaria, în calitate de membru al Uniunii Europene și al NATO, a prosperat și a permis afacerilor americane să prospere în țara central-europeană.

Cu toate acestea, ambasadorul a atras atenția asupra unei schimbări de atitudine, acuzând Ungaria că „nu ține cont” de interesele aliaților săi din NATO și că își consolidează legăturile cu Rusia într-un moment în care aliații o izolează. Pressman a declarat că această nepăsare devine evidentă în contextul în care premierul maghiar îl îmbrățișează pe președintele rus Vladimir Putin și când guvernul său amenință să blocheze un ajutor crucial pentru Ucraina.

Relațiile dintre Ungaria și Statele Unite s-au tensionat din cauza tergiversării ratificării aderării Suediei la NATO și a legăturilor premierului Viktor Orban cu Moscova, în ciuda conflictului din Ucraina.

Ambasadorul Pressman și-a exprimat îngrijorarea și față de un „proiect de lege privind protecția suveranității” propus de partidul lui Orban, afirmând că acesta ar institui „o nouă agenție de securitate internă, înzestrată cu puteri de investigație nelimitate și necontrolate.”

Aceste critici survin cu o săptămână înainte de un summit crucial al Uniunii Europene, în care premierul Orban a cerut evitarea oricărei decizii privind obiectivul Ucrainei de a obține undă verde pentru negocierile de aderare.

Facebook

Comentarii

162 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *