Scandal în Polonia: O treime din judecătorii Curții Supreme refuză să lucreze cu colegii numiți în urma contestatei reforme judiciare

Treizeci de judecători din cadrul Curții Supreme a Poloniei, aproape o treime din cei care lucrează în instituție, au declarat că nu vor mai judeca alături de colegii care au fost numiți după revizuirea sistemul de numire a judecătorilor.

Scrisoarea, publicată astăzi, a venit imediat după ce Comisia Europeană a confirmat că va îngheța noile fonduri UE pentru Polonia din cauza preocupărilor permanente cu privire la statul de drept.

Guvernul polonez insistă că astfel de preocupări sunt nejustificate și sunt de fapt folosite în scopuri politice.

Semnatarii susțin că, în conformitate cu o hotărâre anterioară a Curții Supreme însăși, modificările guvernului au făcut invalide numirile judiciare ulterioare și, prin urmare, emiterea de hotărâri împreună cu judecătorii nou numiți ar fi o încălcare a jurământului lor în calitate de juriști.

În centrul disputei se află Consiliul Național al Magistraturii, organismul însărcinat din punct de vedere constituțional cu nominalizarea judecătorilor în instanțele poloneze.

În 2018, Consilul Național al Magistraturii (CNM) a fost reconstituit, ca parte a revizuirii sistemului judiciar, de către Guvernul Legii și Justiției. Membrii săi, aleși anterior în principal de judecători, sunt acum numiți în mare parte de politicieni.

După această măsură, în decembrie 2019, Curtea Supremă a invalidat numirile politice ale magistrațiilor care alcătuiesc „noul” Consiliu care „nu mai este un organism imparțial și independent”.

De asemenea și Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, că CNM este „influențat în mod nejustificat de puterile legislative și executive” și este un organism „defectuos”.

Astfel, anul trecut, Polonia a devenit prima țară care a fost exclusă vreodată din Rețeaua Europeană de Consilii pentru Justiție. Cu toate acestea, în ciuda unor astfel de decizii și condamnări la nivel național și european, judecătorii numiți politic au continuat să își exercite atribuțiile, inclusiv în cadrul Curții Supreme

Problema a ajuns acum la un punct culminant odată cu publicarea acestei scrisori semnată de 30 de judecători de la Curtea Supremă, toți numiți prin cadrul vechilor proceduri.

„Un judecător nu poate participa la proceduri și la pronunțarea hotărârilor dacă se știe dinainte că acesta va constitui un motiv absolut de apel sau va duce la nulitatea procedurii”, scriu cei 30 de judecători „vechi”.

Aceștia au inserat în scrisoare și deciziile CEDO care constată că procedurile care implică „noi” judecători încalcă dreptul la un proces echitabil.

Ca atare, a judeca alături de „noii” judecători ar încălca jurământul judiciar de a „servi Republica Polonă cu credincioșie” și de „a menține legea și statul de drept”, scriu „vechii” judecători în scrisoarea lor, adăugând că acum au „epuizat toate celelalte măsuri pentru a obține componența corectă a instanței”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *