Rachete rusești au trecut peste Republica Moldova

Trei rachete rusești de croazieră au fost lansate de pe nave militare amplasate în Marea Neagră și au tranzitat teritoriul Republicii Moldova în regiunea municipiului Soroca, a anunțat Ministerul de Externe de la Chișinău.

„Republica Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare. Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă. Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat”, se menționează într-un comunicat de presă al ministerului de externe al Republicii Moldova, potrivit Digi24.

Cele trei rachete de croazieră au pus în pericol, potrivit autorităților moldovene, infrastructura Republicii Moldova și, în special, aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării.

În aceste condiții, ministerul l-a convocat de urgență pe ambasadorul rus Oleg Vasnețov, pentru a oferi explicații în legătură cu această situație. La rândul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat luni atacurile Rusiei asupra centrului Kievului și a îndemnat la încetarea atacurilor care duc la pierderi de vieți omenești.

MApN a precizat că rachetele au fost lansate din Crimeea

MApN a arătat, astăzi, că forţele române au detectat trei asemenea rachete, timp de o oră, în dimineaţa zilei de luni.

„Structurile Statului Major al Forţelor Aeriene care execută serviciul de luptă permanent pentru supravegherea spaţiului aerian al României au detectat luni, 10 octombrie, în intervalul orar 8,05 – 9,09, trei ţinte aeriene care au evoluat în spaţiul aerian aferent bazinului nord-vestic al Mării Negre, către spaţiul aerian al Ucrainei (regiunile Odesa şi Viniţa). Ţintele aeriene au survolat şi spaţiul aerian al Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al MApN.

De asemenea, MApN adaugă că, din analiza traiectelor de evoluţie şi a parametrilor de zbor, a rezultat că ţintele aeriene au fost, cel mai probabil, rachete de croazieră lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea.

Ţintele aeriene în discuţie nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranţa traficului aerian al României şi al NATO, precizează ministerul român.

 Opt persoane au fost ucise și alți 24 de civili au fost răniți într-un atac cu rachete asupra cartierului Shevchenkivskyi din Kiev, informează Rostislav Smirnov, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei.

 Exploziile proiectilelor au avut loc, la primele ore ale dimineții, în parcuri și intersecții aglomerate din centrul Kievului.  

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *