Transznisztria: A szeparatista vezető „világháborúval” fenyeget

A tiraszpoli szeparatista vezető, Vadim Krasznoselszki egy sor komoly fenyegetést fogalmazott meg Transznisztria Moldovai Köztársaságba való visszaintegrálásával kapcsolatban. A Deschide.md információi szerint Krasnoselski arra figyelmeztetett, hogy a Moldovai Köztársaság „világháború” kirobbantását kockáztatja, ha megpróbálja újraintegrálni az oroszbarát szeparatista régiót.

A fenyegetések az első Reintegrációs Fórum megszervezésével összefüggésben merülnek fel, amelyre a tervek szerint csütörtökön kerül sor Kisinyovban. A szeparatista vezető azzal vádolta a moldovai hatóságokat, hogy legalizálni akarják „a Dnyeszteren túli nyomást, valamint a gazdasági és politikai zsarolást”.

„Akik részt vesznek ezen a fórumon, fáklyákkal zsonglőrködnek egy lőporral teli raktárban. Veszélyes dolog. Előbb-utóbb felrobbanhat. Lehet, hogy elengedi a fáklyát, és felgyújtja az egész világot. Mindig azt mondtam: ne Ne érintse meg Dnyeszteren túli helyzetet. A helyzet eszkalációja Dnyeszteren túl egy háborúhoz, valószínűleg egy világháborúhoz vezet” – mondta Krasznoselszki.

A Reintegrációs Fórumot több intézmény szervezi, köztük az Institute for European Policies and Reforms, a Friedrich Ebert Stiftung Moldova Foundation és a Reintegration Policy Bureau, együttműködve az Expert-Gruppal és a Promo-LEX Egyesülettel.

Az eseményen olyan fontos tisztségviselők vesznek részt, mint a reintegrációért felelős miniszterelnök-helyettes, Oleg Serebrian, a Dnyeszteren túli rendezés tárgyalási folyamatának uniós különleges képviselője, Dorota Dlouchy-Suliga, az Egyesült Államok moldovai köztársasági nagykövete, Kent D. Logsdon és Ukrajna különleges misszióinak nagykövete, aki a Dnyeszteren túli aktáért felelős, Păun Rohovei.

A megbeszélések középpontjában a Dnyeszteren túli térség biztonsági környezetében bekövetkezett változások az ukrajnai orosz invázió után, valamint az EU, az USA, az EBESZ és Ukrajna szerepe lesz a reintegrációs folyamatban.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *