Franța: Transport public gratuit la Montpellier

Orașul Montpellier din sudul Franței introduce transportul public gratuit. Acesta va deveni cea mai mare metropolă franceză care va introduce un astfel de sistem.

Trnsportul public va deveni gratis in Montpellier

Începând cu 21 decembrie 2023, locuitorii vor putea utiliza un abonament de transport gratuit în toată rețeaua de autobuze și tramvaie a orașului. Acest sistem are ca scop reducerea emisiilor, reducerea poluării și îmbunătățirea accesibilității pentru locuitorii orașului.

„Prin introducerea transportului gratuit, avem curajul de a lua o mare măsură de justiție socială, de progres, care lucrează pentru tranziția ecologică”, a scris pe Twitter primarul din Montpellier, Michaël Delafosse.

Montpellier experimentează transportul gratuit la sfârșit de săptămână din septembrie 2020. În 2021, a extins acest lucru la zilele lucrătoare pentru persoanele sub 18 ani și cele peste 65 de ani.

Extinderea sistemului face parte din proiectul de 150 de milioane de euro al orașului pentru o mobilitate fără emisii de carbon, care include, de asemenea, investiții în piste pentru bicicliști și crearea unei zone cu emisii reduse.

Montpellier este departe de a fi un deschizător de drumuri. De fapt, orașele franceze au început să implementeze astfel de sisteme de la descentralizarea gestiunii transporturilor din țară în 2015. Cu aproape 200.000 de locuitori, Dunkerque este cel mai mare oraș care a adoptat transportul gratuit până acum. După ce a introdus rute de autobuz fără tarife în 2018, numărul de pasageri a crescut în medie cu 85%.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *