Transparență: UE face evidența proprietarilor presei europene

Instrumentul Euromedia Ownership Monitor, lansat de Comisia Europeană, va crea o bază de date cu proprietarii mass-media din țările UE. Proiectul, în valoare de un milion de euro – finanțare europeană, va fi gestionat de universitățile Paris Lodron și Salzburg. Până în septembrie 2022, urmează să fie realizată o evidență a deținătorilor de presă din fiecare stat membru. Va fi evaluat, totodată, cadrul juridic existent și vor fi identificate eventualele riscuri pentru libertatea și pluralismul presei europene.

”Într-o democrație, cetățenii merită să știe cine le furnizează informația”, a declarat, luni, Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru valori și transparență.

”Într-o democrație, cetățenii merită să știe cine le furnizează informația” – Vera Jourova

”Este esențial să evidențiem și să combatem amenințările asupra presei independente, care este un pilon esențial al democrației noastre. Suntem hotărâți să prezentăm noi inițiative, precum legislația europeană privind libertatea presei, și să întărim suportul pentru proiectele care promovează transparența acestui sector”, a precizat, la rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru Piața Internă.

Europolis

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *