Transgaz preia operațiunile pentru gaze naturale din Republica Moldova

Transgaz, compania de transport a gazelor naturale din România, va prelua activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, începând cu data de 19 septembrie. Această preluare strategică a fost realizată prin intermediul subsidiarei Transgaz din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, responsabilă de operațiunile gazoductului Ungheni-Chișinău.

Transferul a fost generat de neîndeplinirea de către operatorul Moldovatransgaz a cerințelor Pachetului Energetic 3 al Uniunii Europene, care impune statelor membre sau partenere să separe producția de distribuție în industria gazelor naturale. Moldovatransgaz, cu majoritatea acțiunilor deținute de Gazprom, nu a reușit să respecte aceste cerințe, deschizând astfel calea pentru Transgaz.

Această preluare marchează încă un pas important în cooperarea energetică între România și Republica Moldova, consolidând legăturile din ce în ce mai strânse dintre cele două țări. În trecut, această colaborare a inclus realizarea conductei de gaze Iași-Ungheni, spații de stocare pentru gazele naturale furnizate de România, o linie de conexiune electrică directă și planul de a prelua bursa de energie din Republica Moldova de către OPCOM, operatorul bursei de energie din România.

Preluarea activității de operare și transport a gazelor naturale din Republica Moldova de către Transgaz marchează o etapă importantă în diversificarea surselor de energie pentru Republica Moldova și întărește securitatea energetică a regiunii.

Facebook

Comentarii

89 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *