Transgaz livrează gazele naturale pentru Republica Moldova

Compania de stat românească Transgaz este, de astăzi, și operatorul național de gaze din Republica Moldova, inclusiv din Transnistria.

Pe 4 septembrie, Transgaz a preluat, prin subsidiara sa de peste Prut, compania Vestmoldtransgaz, operarea, exploatarea, dispecerizarea și transportul gazelor naturale din Republica Moldova – de la gigantul rus Gazprom.

Contractul care a intrat în vigoare astăzi a fost aprobat de către Autoritatea Naţională de Reglemementare Energetică din Republica Moldova și a avut loc după ce s-a constatat că operatorul inițial, Moldovatransgaz SRL (al cărui acționar majoritar este Gazprom, 63% din acțiuni), nu s-a aliniat la cadrul normativ european, asumat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană.

În plus, Parlamentul moldovean a trebuit să vină cu modificări de legislație privind certificarea operatorilor de transport, pentru ca Transgaz să poată fi licențiat și să intre pe piață și în Republica Moldova. Este, de altfel, și prima ieșire a unei companii strategice energetice românești în afara țării.

„Prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al Republicii Moldova de către Transgaz, prin Vestmoldtransgaz, se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali și va crește gradul de securitate în aprovizionare cu gaze, atât pentru sezonul rece care urmează, cât și pentru anii următori”, a declarat Ion Sterian, director general al Transgaz, într-o declarație pentru Gândul.

Transgaz va livra gazele naturale pentru Republica Moldova, pentru următorii 5 ani.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *