Tragedia de la Ferma Dacilor – rezultatul corupţiei de la ISU?

România e în stare de șoc, în a doua zi de Crăciun, din cauza tragediei de la Ferma Dacilor. Lucrătorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova scot, unul după altul, trupurile carbonizate ale celor opt dispăruți, între care trei copii, dintre cele 26 de persoane aflate la pensiunea din Tohani. Între timp, tot ISU anunță că unitatea turistică funcționa fără autorizație de securitate la incendiu.

Cum a fost posibil? Se pare că răspunsul trebuie dat de DNA. Pentru că, încă o dată, corupția e cea care ucide oameni nevinovați. Cu observația că și DNA, sub fosta conducere, a închis ochii la neregulile din dosarul Ferma Dacilor.

Avertismente și masă de protocol

„Pentru obiectivul vizat a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediata pe timpul controlului si au fost aplicate 6 avertismente”, a transmis azi ISU Prahova.

„Ulterior, la data de 07.08.2019, la Ferma Dacilor, a fost organizată o masă de protocol oferită de conducerea ISUJ Prahova membrilor comisiilor de evaluare şi însoţitorilor de loturi la etapa naţională a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntar şi private pentru situaţii de urgenţă”, informează Mediafax, citând dintr-un dosar DNA.

Dosar care viza tocmai nereguli constatate la Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă Prahova și care a fost clasat la 21 martie 2023, de către Secţia Militară a DNA, condusă la acea vreme de Liviu Lascu.

„Liviu Lascu a fost adus în fruntea Secţiei Militare a DNA de fostul şef DNA Crin Bologa, fiind schimbat din funcţie de CSM, în mandatul actualului şef DNA, Marius Voineag”, precizează Sorina Matei.

„Sunt prieten cu proprietarul” – directorul ANPC

Între timp, apar informații despre prietenia patronului de la Ferma Dacilor cu directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Într-o postare pe Facebook, acum două luni, mai exact la 21 octombrie, Horia Constantinescu, directorul ANPC, elogia pensiunea din Tohani și se lăuda cu prietenia sa cu Cornel Dinicu, patronul complexului.

„Ferma Dacilor, idee românească, produse românești, peisaje unice și oameni minunați. Pentru idiocrați și hateri: acolo unde efortul, calitatea, ambiția și rezultatele merită promovate, o voi face, indiferent de discuțiile de doi lei, lansate în spațiul public. Sunt prieten cu proprietarul de aproape 31 de ani. Cunosc acest proiect încă din 2007, de când era o simplă idee”, scria Horia Constantinescu.

Așadar, ISU și ANPC au chefuit de-a lungul anilor la Ferma Dacilor și au închis ochii în fața neregulilor de la pensiunea din care se scot, în ziua de Crăciun, trupurile carbonizate ale turiștilor.

Un prim pas spre clarificarea situației este redeschiderea – anunțată de Mediafax – a dosarului DNA privind neregulile de la ISU Prahova.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *