Élisabeth Borne este a doua femeie care va conduce guvernul Franței, după Édith Cresson, care a fost prim-ministru în 1991-1992. Presa franceză scrie despre tragedia care i-a marcat copilăria celei desemnate de Emmanuel Macron pentru a fi premier: la 11 ani, Borne a rămas orfană, după sinuciderea tatălui său, fost luptător în Rezistență.
Joseph Borne a provenit dintr-o familie de evrei, numită Bornstein, care a emigrat din Polonia în Belgia în 1920, apoi, după moartea mamei, s-au refugiat în 1940 în Franța din calea invaziei germane. Din patru frați, în anii războiului, cel mare, Leon, a fost spânzurat de naziști, iar cel mic a pierit, la numai 13 ani, la Auschwitz, împreună cu tatăl lor.
Au supraviețuit doar Joseph și Isaac. Cei doi frați au fost activi într-o grupare evreiască de rezistență. Arestați în 1942, au reușit să evadeze din lagărul de la Rivesaltes. Au fost arestați din nou în ziua de Crăciun a anului 1943 și deportați în lagărele germane, de unde au scăpat cu viață, spre deosebire de mezinul familiei, Albert, care avea doar 13 ani, și de tatăl lor, Zelig.
Joseph Borne a rezistat lagărului de la Buchenwald, unde a fost închis alături de Elie Wiesel. După război, Joseph s-a căsătorit cu o farmacistă, împreună cu care a avut la Paris un laborator farmaceutic. În 1950, a obținut cetățenia franceză, sub numele Borne, utilizat în actele false la care a recurs în vremea războiului.
În 1972, la vârsta de 49 de ani, tatăl lui Élisabeth Borne s-a sinucis, pe când fiica sa avea doar 11 ani. Trauma războiului și lagărelor a mai împins la gestul final deportați evrei, precum scriitorul Primo Levi.
Declarată pupille de la Nation – orfană a Națiunii – Élisabeth Borne a primit o bursă de studii, a urmat apoi Politehnica și a devenit inginer. A făcut carieră de consilier și șef de cabinet pentru mai mulți miniștri socialiști, a fost prefect și director în cadrul Căilor Ferate și al Regiei pariziene de transport, iar din 2017 a fost ministru, fiind succesiv titulară la Transporturi, Tranziție ecologică și Muncă.
H. Blidaru