Tot mai mulți ruși spre granița cu Finlanda

Traficul de intrare în Finlanda prin granița de sud-est cu Rusia a fost intens vineri, au declarat polițiștii de frontieră pentru Reuters, adăugând că numărul rușilor care au intrat în ziua precedentă a fost mai mult decât dublu față de media din săptămâna precedentă.

Finlanda ia în considerare posibilitatea de a interzice intrarea majorității rușilor, în condițiile în care volumul de sosiri dinspre vecinul său estic „s-a intensificat” joi, în urma ordinului președintelui Vladimir Putin de mobilizare militară parțială.

Traficul la granița cu Finlanda s-a intensificat

„În această dimineață rămâne ocupat, poate că a crescut puțin față de ieri”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției de frontieră la începutul zilei de vineri.

Max, un student rus în vârstă de 21 de ani, care a refuzat să își dea numele de familie, a declarat că mergea în Finlanda pentru a lua un zbor spre Germania, unde își va vizita rudele: „Din punct de vedere tehnic, sunt student, așa că nu ar trebui să mă tem că voi fi recrutat, dar am văzut că lucrurile se schimbă foarte repede, așa că presupun că există o șansă. Am vrut doar să fiu în siguranță”, a declarat el pentru Reuters la trecerea frontierei la Vaalimaa.

Aproximativ 7.000 de persoane au intrat joi din Rusia, dintre care aproximativ 6.000 de ruși, ceea ce înseamnă o creștere de 107% față de aceeași zi cu o săptămână înainte, potrivit polițiștilor de frontieră. Trei persoane ceruseră azil joi. Niciuna nu o făcuse în săptămâna precedentă, a precizat aceasta.

Punctele de trecere a frontierei terestre finlandeze au rămas printre puținele puncte de intrare în Europa pentru ruși, după ce o serie de țări au închis atât frontierele fizice, cât și spațiul lor aerian pentru avioanele rusești, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *