Băncile cu capital românesc, în creștere spectaculoasă

Anul 2023 a adus profituri record pentru băncile din România, de aproape 14 miliarde de lei, față de 10 miliarde de lei cu un an în urmă. În top 10, cele trei bănci cu capital majoritar românesc s-au remarcat prin cele mai mari creșteri ale activelor: CEC Bank cu 35%, Banca Transilvania cu 21% și Exim Banca Românească 15%.

Cifre-record pentru sistemul bancar din România, în 2023. O analiză a Ziarului Financiar scoate în evidență faptul că a fost un an de bun augur pentru sistemul bancar românesc, pe toate palierele. Toate băncile comerciale aflate în top 10 au reșit să-și majoreze activele, recordul fiind deținut de CEC Bank, care a și urcat în topul pe bază de active de pe locul 6 pe 3.

Top 10 al băncilor din România

Cele mai mari 10 bănci din România, în 2023, au fost: Banca Transilvania (locul 1, deținut din 2018 încoace), BCR (se menține pe locul 2), CEC Bank (3), BRD (pierde un loc, ajungând pe 4), ING Bank (pierde la rândul său un loc, fiind acum pe 5), Raiffeisen Bank (pe 6, în scădere cu o poziție), iar UniCredit Bank (7), Exim Banca Românească (8), Alpha Bank (9) şi OTP Bank (10) și-au păstrat locurile în clasament.

blank

Banca Transilvania se menține pe primul loc în top 10, încă din 2018, când a devenit, în premieră, liderul pieţei bancare româneşti după achiziția Bancpost. Și în 2023, activele Băncii Transilvania au crescut cu 21% faţă de 2022. Potrivit Ziarului Financiar, banca din Cluj își menține poziția de lider datorită politicii de creditare – o creştere cu aproape 13%.

Locul 2 în topul băncilor mari după active revine tot BCR (controlată de grupul austrian Erste), care a ajuns anul trecut la active de circa 109 mld. lei, în creştere cu aproape 10% faţă de 2022.

Locul 3 este ocupat de CEC Bank (controlată de stat prin Ministerul Finanțelor), care a reușit să intre în top 3, după o creștere-record a activelor de 35% față de 2022 – cea mai mare înregistrată de băncile românești.

Pe locul 4 se află BRD (controlată de grupul francez Societe Generale), în coborâre cu un loc, deși și această bancă și-a crescut activele cu 14% față de 2022.

Pe locul 5 se află ING Bank (controlată de grupul olandez ING), cu active în creștere cu 14%, dar forțată de ascensiunea CEC să cedeze o poziție în clasament.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *