Țigările electronice fac ravagii printre tineri

Peste jumătate dintre adolescenţi au experimentat consumul de alcool şi unul din cinci a utilizat recent ţigări electronice, a avertizat joi Biroul regional european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) într-un raport privind obiceiurile care afectează sănătatea, transmite EFE.

Alcoolul este substanţa cea mai consumată în rândul tinerilor: 57% dintre tinerii de 15 ani au încercat băuturi alcoolice şi 37% le-au consumat în ultima lună, în timp ce unul din zece tineri recunoaşte că s-a îmbătat cel puţin de două ori în viaţă, un procent care creşte de la 5% la 13 ani la un „alarmant” 15% la 15 ani.

„Aceste constatări scot în evidenţă cât de normalizat şi de disponibil este alcoolul, demonstrând necesitatea urgentă a unor măsuri mai bune pentru protejarea copiilor şi tinerilor în faţa efectelor nocive ale alcoolului”, a afirmat OMS Europa care cuprinde 57 de ţări, inclusiv Rusia şi mai multe foste republici sovietice.

Studiul subliniază că ţigările electronice au depăşit în popularitate ţigările convenţionale: 32% dintre tinerii de 15 ani le-au folosit la un moment dat şi 20% le-au utilizat în ultimele 30 de zile, procente care scad la 25%, respectiv 15% în cazul celorlalte.

Această tendinţă se observă cel mai bine începând cu vârsta de 13 ani: în timp ce 11% au fumat la un moment dat, iar 5% au fumat în ultima lună, în cazul ţigărilor electronice procentul creşte la 16%, respectiv 9%.

Raportul confirmă, totodată, că diferenţa dintre sexe în ceea ce priveşte consumul de substanţe s-a redus „rapid”, fetele de 15 ani egalând sau depăşind băieţii în ceea ce priveşte consumul de tutun, alcool şi ţigări electronice.

Consumul de canabis (marijuana) înregistrează un „uşor” declin – procentul tinerilor de 15 ani care au încercat această substanţă înregistrând o reducere de la 14% la 12% între 2018 şi 2022. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *