Thierry Breton: UE va investi 100 de miliarde de euro în producția de semiconductori

Uniunea Europeană va investi 100 de miliarde de euro în producţia de semiconductori pentru a deveni independentă în acest domeniu, a anunțat, astăzi, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, informează AFP, potrivit Agerpres.

Conform strategiei UE care a fost adoptată în acest an, producţia de cipuri în țările din blocul comunitar ar urma să crească până la 20% din capacităţile mondiale, în 2030, iar ”investiţii în valoare de peste 100 de miliarde de euro sunt programate, în prezent, pe teritoriul european”, a declarat Thierry Breton.

„Astăzi avem peste 68 de proiecte în 19 ţări care ne vor permite să ne regăsim competitivitatea, dar şi autonomia noastră strategică”, a precizat Breton.

Această nouă estimare a Comisiei Europene vine la două zile după anunţul Taiwanului că va investi 3,5 miliarde de euro pentru a construi la Dresda, în estul Germaniei, prima sa uzină de cipuri din Europa.

La fel ca şi Asia şi SUA, Uniunea Europeană este angajată într-o competiţie mondială pentru autonomie în sectorul crucial al semiconductorilor.

Prioritatea Uniunii Europene o reprezintă producţia de cipuri pe plan local, după ce pandemia a dus la perturbări în lanţurile de aprovizionare, care au provocat un deficit sever de componente. Asia, în special firmele din China şi Taiwan, domină în prezent producţia şi exporturile de semiconductori.

Până acum, au fost alocate subvenţii de la UE în valoare de aproximativ 43 de miliarde de euro.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *