New York Times împotriva Comisiei Europene: Scandalul vaccinurilor anti-Covid ajunge în instanță

The New York Times trimite Comisia Europeană în instanță pentru refuzul instituției executive a UE de a publica mesajele dintre președinta Ursula von der Leyen și nr. 1 al companiei Pfizer, Albert Bourla.

Ziarul american se va confrunta cu avocații UE în cadrul celei mai înalte instanțe din Europa. Argumentul principal al acestui proces este acela că executivul UE are obligația legală de a publica mesajele care ar putea conține informații despre acordurile de a cumpăra doze de vaccin împotriva COVID-19 în valoare de miliarde de euro.

Cazul a fost inițiat pe 25 ianuarie și publicat luni în registrul public al Curții Europene de Justiție, dar nu sunt încă disponibile informații detaliate online.

Procesul survine în urma unei anchete din ianuarie 2022 a Ombudsmanului European, Emily O’Reilly. Aceasta a fost prima persoană care a sesizat gestionarea defectuoasă a Comisiei privind mesajele scrise dintre Von der Leyen și CEO-ul Pfizer.

Necesitatea de a obține aceste mesaje vine în urma unei anchete interne privind rolul lui von der Leyen în negocierea contractului masiv de vaccinuri pentru COVID-19, însumând miliarde de euro, semnat în timpul pandemiei.

Până acum, președinta Comisiei Europene a evitat întrebările despre ceea ce s-a întâmplat în acele luni cruciale.

Nici ombudsmanul UE și nici Curtea de Conturi a UE nu au reușit să clarifice cum au fost efectuate negocierile pentru aceste tranzacții.

Parchetul European, care are competențe legale extinse, a deschis o anchetă asupra contractelor pentru vaccinuri, fără a declara dacă președinta Comisiei este vizată.

Parchetul a analizat acordul – al treilea și cel mai mare contract semnat cu Pfizer și partenerul său german BioNTech – și a audiat mai multe persoane de la Curtea de Conturi, precum și pe ombudsmanul Emily O’Reilly.

Nr 1 al Pfizer, Albert Bourla, programat la rândul său pentru o audiere, a refuzat citația și a trimis un subaltern în locul său.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *