Uniunea Europeană se pregătește să implementeze o nouă legislație care vizează accelerarea și eficientizarea procesului de înghețare a activelor în statele membre, garantând totodată compensații rapide pentru victimele infracțiunilor.
Această inițiativă urmărește eliminarea lacunelor existente și extinderea domeniului de aplicare al directivei pentru a acoperi infracțiuni precum traficul de arme de foc, activitățile legate de organizații criminale și încălcările sancțiunilor UE. Prin implementarea acestei legislații, se dorește, de asemenea, abordarea problemelor referitoare la traficul ilegal de materiale nucleare, infracțiunile sub incidența Curții Penale Internaționale, confiscarea ilegală a aeronavelor și navelor și actele de sabotaj.
Textul legislativ convenit are ca scop asigurarea înghețării rapide a activelor prin implementarea de măsuri de urgență temporare ori de câte ori este necesar. În plus, propunerea urmărește restrângerea posibilităților de eludare a confiscărilor prin intermediul unei părți terțe. O noutate importantă constă în posibilitatea confiscării bunurilor în cazurile în care o condamnare nu este posibilă, cum ar fi în situațiile în care suspectul este grav bolnav sau a decedat.
Pentru a spori eficiența investigațiilor transfrontaliere, noua lege va armoniza competențele birourilor de recuperare a activelor instituite de statele membre. Această armonizare va permite acestor birouri să aibă acces la informații esențiale, precum evidența proprietarilor efectivi, detaliile privind valorile imobiliare și valutare, datele vamale și situațiile financiare anuale ale companiilor. În plus, statele membre vor fi obligate să înființeze birouri specializate responsabile cu gestionarea bunurilor confiscate, astfel încât acestea să nu sufere degradări.
Un aspect crucial al noii legislații îl reprezintă accentul pus pe compensarea victimelor, mai ales în cazurile transfrontaliere. Directiva propusă urmărește garantarea faptului că victimele primesc despăgubiri înainte de confiscarea bunurilor. De asemenea, aceasta va permite utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale sau de interes public.