Confruntările dintre Armenia și Azerbaidjan se intensifică

Noi confruntări au izbucnit miercuri între Azerbaidjan și Armenia, în timp ce eforturile internaționale au sporit pentru a pune capăt violențelor care au ucis aproape 100 de soldați, în cele mai sângeroase lupte dintre fostele republici sovietice, din 2020 încoace.

Armenia și Azerbaidjan, noi confruntări

Ministerul armean al apărării a acuzat Azerbaidjanul, care este susținut politic și militar de Turcia, că a folosit artilerie, mortiere și arme de calibru mic într-un nou atac: „Situația de la granița dintre Armenia și Azerbaidjan a rămas tensionată”, a declarat ministerul apărării.

Cel puțin 49 de militari armeni și 50 de militari azeri au fost uciși marți în confruntări de-a lungul frontierei dintre cele două țări, ceea ce a determinat un apel la calm din partea președintelui rus Vladimir Putin. Ambele părți s-au acuzat reciproc pentru lupte. Confruntările au generat temeri privind un alt conflict armat major în fosta Uniune Sovietică, în timp ce armata rusă este ocupată cu invazia Ucrainei.

Un conflict în toată regula între Armenia și Azerbaidjan ar risca să atragă Rusia și Turcia și să destabilizeze un coridor important pentru conductele care transportă petrol și gaze, la fel cum confruntările din cauza Ucrainei perturbă aprovizionarea cu energie.

Azerbaidjanul a acuzat Armenia, care se află într-o alianță militară cu Moscova și găzduiește o bază militară rusă, că a tras cu mortiere și artilerie împotriva unităților sale militare.

„Pozițiile noastre sunt atacate periodic cu focuri de armă în acest moment”, a declarat ministrul apărării din Azerbaidjan. „Unitățile noastre iau măsurile de răspuns necesare”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *