Tensiuni mari între Japonia și China, în urma deversării apei radioactive de la Fukushima

Guvernul japonez a convocat ambasadorul chinez în Japonia, într-un act de protest față de valul de hărțuire telefonică care a vizat companii nipone, în contextul deversării de apă provenită de la centrala nucleară din Fukushima. Potrivit unui comunicat al agenției de știri AFP, preluat de Agerpres, Ministerul Afacerilor Externe din Japonia a acuzat China că nu a furnizat informații corecte, bazate pe dovezi științifice cu privire la situația de la centrala nucleară.

În cadrul întâlnirii dintre ministrul-adjunct al afacerilor externe nipon, Masataka Okano, și ambasadorul chinez, Wu Jianghao, oficialul japonez a subliniat importanța furnizării de informații corecte și transparente către public.

„Beijingul trebuie să informeze corect publicul, în loc să provoace inutil îngrijorarea cetățenilor furnizând informații ce nu se bazează pe dovezi științifice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei.

China a luat măsuri dure împotriva Japoniei, suspendând importurile de produse marine din această țară ca reacție la începerea deversării apei de răcire a reactoarelor nucleare de la centrala Fukushima Daiichi. În ciuda acestor măsuri, guvernul japonez a subliniat că acest proces a fost validat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și că nu reprezintă un pericol pentru mediu sau sănătatea umană.

De la începutul operațiunii de deversare, mai multe companii japoneze din diverse sectoare au fost supuse unui val de apeluri telefonice provenind din China. Primarul orașului Fukushima, Hiroshi Kohata, a dezvăluit că primăria a primit aproximativ 200 de apeluri în doar două zile, acest fenomen vizând și școlile, restaurantele și hotelurile locale.

În ciuda opoziției ferme a Chinei față de deversarea apei de la centrala Fukushima, planul Japoniei de evacuare a peste 1,3 milioane de metri cubi de apă tritiată în Oceanul Pacific până la începutul anilor 2050 rămâne în vigoare, conform calendarului actual.

Facebook

Comentarii

86 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *