Tensiuni între China și Canada la summitul G20

Președintele chinez Xi Jinping l-a criticat miercuri, într-o discuție directă, pe premierul canadian Justin Trudeau pentru presupusele scurgeri de informații despre întâlnirea lor cu ușile închise de la summitul G20, o rară manifestare publică de supărare din partea liderului chinez, potrivit Reuters.

În imaginile video publicate de televiziunile canadiene, Xi și Trudeau pot fi văzuți stând aproape unul de celălalt și conversând prin intermediul unui translator la summitul din Bali. „Nu este adecvat și nu am făcut-o în acest fel. Dacă există sinceritate, putem comunica bine cu respect reciproc, altfel rezultatul nu va fi ușor de spus”, a declarat Xi în mandarină, zâmbind.

Nemulțumirea sa a fost probabil o referire la relatările din presă potrivit cărora Trudeau a adus în discuție „îngrijorări serioase” cu privire la presupusul spionaj și la „interferența” chineză în alegerile canadiene, atunci când s-a întâlnit cu Xi marți.

Un translator al lui Xi poate fi auzit în videoclip spunându-i lui Trudeau că „tot ceea ce au discutat a fost scurs în ziare, ceea ce nu este potrivit”.

Trudeau răspunde la criticile inițiale ale lui Xi spunând: „În Canada credem în dialogul liber, deschis și sincer și asta vom continua să avem, vom continua să căutăm să lucrăm împreună în mod constructiv, dar vor fi lucruri asupra cărora nu suntem de acord”.

Facebook

Comentarii

75 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *