Tensiuni în Kosovo: Autoritățile amână cu 48 de ore amendarea şoferilor sârbi, la solicitarea SUA

Autorităţile din Kosovo şi-au amânat din nou, la solicitarea SUA, planul de a-i amenda pe şoferii care nu renunţă la plăcuţele de înmatriculare emise de Serbia, relatează Reuters. Amânarea este pentru un termen de 48 de ore, potrivit Agerpres.

Dacă nu ar fi fost această amânare, de marţi de la ora locală 08:00 (07:00 GMT) poliţiştii kosovari ar fi trebuit să înceapă să-i amendeze pe cei care nu şi-au schimbat plăcuţele, adică aproximativ 10.000 de şoferi.

Tensiunile dintre Belgrad şi Pristina au cunoscut o nouă intensificare după decizia guvernului kosovar de a aplica gradual, de la 1 noiembrie, măsura de a le impune sârbilor să-şi înlocuiască plăcuţele de înmatriculare auto sârbe cu unele acceptate de autorităţile kosovare, decizie care a provocat violenţe în luna iulie.

Sute de poliţişti, judecători, procurori şi alţi funcţionari de stat din minoritatea sârbă şi-au dat demisia mai devreme în noiembrie, din acelaşi motiv, iar atât SUA, cât şi UE se tem de o reapariţie a violenţelor interetnice.

În discuţii purtate luni, cu medierea UE, Serbia şi Kosovo nu au reuşit să ajungă la un acord în disputa cu privire la plăcuţe.

Luni seara târziu, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat că ţara sa va opri emiterea şi înnoirea plăcuţelor de înmatriculare pentru partea de nord a Kosovo, dar a atenţionat că tensiunile sunt în creştere.

„Am primit puţin mai devreme cele mai noi informaţii, situaţia este foarte dificilă şi în pragul conflictului”, a declarat președintele Vucic.

Facebook

Comentarii

70 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *