Iranul a trimis UE o nouă propunere privind programul nuclear

Iranul a trimis Uniunii Europene o nouă propunere, în continuarea eforturilor de restabilire a acordului din 2015 asupra programului nuclear iranian, informează vineri dpa.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe iranian, Iranul a analizat răspunsul oferit de către SUA la propunerea de compromis a UE şi a transmis, apoi, către Uniunea Europeană decizia statului iranian în această problemă, fără a se oferi alte detalii în plus.

Acordul iniţial a fost încheiat în 2015, însă a fost întrerupt în 2018, când SUA s-au retras din acord, în timpul preşedintelui american Donald Trump. Negociatorii UE au explicat că o nouă versiune a acordului a fost deja elaborată şi că aceasta aşteaptă o decizie din partea tuturor părţilor.

Părţile acordului sunt Iranul, UE, Germania şi cele cinci puteri din cadrul Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto, respectiv SUA, Franţa, Regatul Unit, Rusia şi China.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat miercuri că speră într-un acord nuclear iranian în zilele următoare, în contextul consultărilor care au avut loc între preşedintele Joe Biden şi premierul israelian Yair Lapid, un opozant înverşunat al acordului.

SUA au dat atunci asigurări ferme Israelului că noul acord va opri Iranul de a se dota cu arme nucleare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *