Tayyip Erdogan se va întâlni cu Vladimir Putin

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni vineri la Soci cu omologul său rus, Vladimir Putin după ce a negociat un acord de transport de cereale între Moscova și Kiev și în condițiile în care o nouă intervenție militară turcă în Siria rămâne o posibilitate.

Summitul cu Vladimir Putin are loc în aceeași săptămână în care o navă care transporta cereale din Ucraina a putut să plece, prima de la începutul conflictului, în baza unui acord între părțile aflate în conflict, aranjat de ONU și Ankara. Credibilitatea internațională a liderului turc a fost întărită de acordul care reia exporturile de produse agricole ucrainene și rusești, atenuând amenințarea la adresa securității alimentare mondiale.

Călătoria lui Erdogan, a opta sa călătorie în Rusia de la începutul anului 2019, urmează unei întâlniri în trei cu Putin și cu președintele iranian Ebrahim Raisi la Teheran luna trecută. Potrivit Ankarei, evoluțiile regionale și globale se vor afla pe ordinea de zi, precum și legăturile bilaterale.

„În virtutea rolului său în acordul privind grâul, Turcia a reușit să se poziționeze ca un canal diplomatic al Rusiei către comunitatea internațională. Această rearanjare diplomatică a mutat asimetria relațională mai mult în favoarea Turciei și se așteaptă să reducă, într-o oarecare măsură, rezistența rusă împotriva politicilor și inițiativelor turcești în chestiuni de interes comun.”, a declarat Eyup Ersoy, cercetător invitat la Institutul de Studii pentru Orientul Mijlociu, King’s College din Londra.

Analiștii au declarat că principalul obiectiv al Turciei va fi consimțământul Moscovei, sau cel puțin lipsa ei de opoziție, față de o operațiune militară turcă în nordul Siriei. Rusia, un susținător cheie al președintelui Bashar al-Assad, controlează cea mai mare parte a spațiului aerian din nordul Siriei. În luna mai, Erdogan a evocat perspectiva unei alte operațiuni împotriva luptătorilor kurzi sirieni.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

2 răspunsuri

  1. Wow, amazing blog layout! How lengthy have you been blogging for?

    you make blogging glance easy. The whole look of your site is magnificent, as well as the content!

    You can see similar here dobry sklep

  2. Hey! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
    not seeing very good success. If you know of any please share.
    Thanks! I saw similar article here: Hitman.agency

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *