Erdogan, ecoul lui Putin – E nemulțumit de exporturile de cereale ucrainene

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat joi că dorește ca și grânele din Rusia să fie exportate, adăugând că Vladimir Putin are dreptate să se plângă de faptul că grânele din Ucraina, în cadrul unui acord susținut de ONU, ajung mai degrabă în țările bogate decât în cele sărace.

Acordul de export de cereale a avut ca scop evitarea unei crize alimentare globale prin garantarea unei treceri sigure a navelor în și din porturile ucrainene, permițându-le să exporte zeci de milioane de tone de cereale care au fost blocate de invazia Rusiei. Acordul – semnat de Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite – facilitează, de asemenea, exporturile rusești.

Tayyip Erdogan, despre acordul privind exporturile de cereale

„Faptul că transporturile de cereale se îndreaptă către țările care aplică aceste sancțiuni (împotriva Moscovei) îl deranjează pe domnul Putin. Și noi vrem ca transporturile de cereale să înceapă să plece din Rusia. Cerealele care vin ca parte a acestui acord merg, din păcate, către țările bogate, nu către țările sărace”, a declarat Erdogan la o conferință de presă cu omologul său croat.

Miercuri, președintele rus Putin a lansat ideea limitării acordului, având în vedere că acesta livrează cereale, alte alimente și îngrășăminte către Uniunea Europeană și Turcia, mai degrabă decât către țările sărace. Grupul de coordonare cu sediul la Istanbul, care include cele patru semnatare, a declarat că aproximativ 30% din încărcătură a mers către țările sărace.

Turcia, membră a NATO, are legături strânse atât cu Rusia, cât și cu Ucraina și a încercat să echilibreze relațiile pe parcursul războiului, respingând sancțiunile occidentale impuse Moscovei, criticând în același timp invazia rusă și furnizând Kievului drone armate.

Oficialii ONU și cei ruși s-au întâlnit miercuri la Geneva pentru a discuta despre plângerile Rusiei că sancțiunile occidentale împiedică exporturile sale de cereale și îngrășăminte, în ciuda acordului ONU.

În ciuda faptului că aproximativ 100 de nave de marfă au părăsit porturile ucrainene de la semnarea acordului, la sfârșitul lunii iulie, grâul ucrainean nu a ajuns încă la clienții săi tradiționali din Africa în cantități apropiate de cele normale.

Acordul negociat de ONU și Turcia trebuie reînnoit la fiecare 120 de zile. Acesta expiră la sfârșitul lunii noiembrie.

Facebook

Comentarii

2 răspunsuri

  1. Wow, marvelous blog structure! How lengthy have you been running a blog
    for? you made running a blog look easy. The total look of your web site
    is magnificent, as neatly as the content material!
    You can see similar here dobry sklep

  2. I seriously love your site.. Pleasant colors & theme. Did
    you build this amazing site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my very own site and would love to learn where you got this from or what the theme is named.
    Kudos! I saw similar here: Sklep online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *