Țările baltice vor restricționa intrarea rușilor

Lituania, Letonia și Estonia, membre ale Uniunii Europene, au convenit să restricționeze intrarea cetățenilor ruși care călătoresc dinspre Rusia și Belarus, au declarat miercuri miniștrii lor de externe.

Cele trei națiuni baltice se așteaptă ca interdicția de acces să intre în vigoare până la jumătatea lunii septembrie, după ce va primi aprobarea oficială din partea guvernelor naționale, a declarat ministrul leton de externe Edgars Rinkevics.

Țările baltice îngreunează accesul rușilor în UE

„În ultimele două săptămâni și luni, trecerea frontierei de către cetățenii ruși care dețin vize Schengen a crescut dramatic. Acest lucru devine o problemă de securitate publică, aceasta este, de asemenea, o problemă de natură morală și politică”, a declarat el într-o conferință de presă în Lituania.

Aceste țări îi vor refuza pe toți cetățenii ruși care au vize pentru a intra în spațiul Schengen, spațiul deschis de frontieră al UE. Se vor face excepții pentru motive umanitare și familiale, șoferi de camion, diplomați. Zborurile directe între Rusia și UE au fost anulate după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, lăsând rușilor puține opțiuni pentru a călători în Uniune.

Sistemul ar fi primul de acest fel din Uniunea Europeană. Estonia are o interdicție mai blândă în vigoare din 18 august, interzicând intrarea doar a rușilor care dețin vize Schengen eliberate de autoritățile estoniene. Finlanda, care se învecinează de asemenea cu Rusia, nu se alătură interdicției din cauza incertitudinii juridice cu privire la posibilitatea de a refuza cetățenii ruși cu vize Schengen emise de alte națiuni europene, a declarat ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto în cadrul briefingului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *