Taiwan solicită Chinei să respecte rezultatele alegerilor prezidențiale

Duminică, Taiwanul i-a cerut Chinei să respecte rezultatele alegerilor prezidențiale desfășurate cu o zi înainte, în urma cărora vicepreședintele în exercițiu, Lai Ching-te, a câștigat mandatul prezidențial. Lai Ching-te a declarat că insula este independentă de facto și a promis să o apere împotriva oricăror amenințări de reunificare forțată.

Ministerul Afacerilor Externe de la Taipei a emis un comunicat în care solicită autorităților de la Beijing să „înfrunte realitatea și să renunțe la reprimarea Taiwanului”. Această declarație vine în contextul în care China consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, deși cele două state sunt politice separate încă din 1949.

Un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe a declarat anterior pe rețeaua de socializare X că, în ciuda votului din Taiwan, „Taiwanul face parte din China”. Aceasta reflectă poziția oficială a Chinei, care nu recunoaște independența Taiwanului și a insistat asupra reunificării.

În sprijinul Taiwanului, șeful diplomației americane, Antony Blinken, l-a felicitat pe Lai Ching-te și a salutat „sistemul lor democratic solid”.

Taiwanul, cu o populație de aproximativ 23 de milioane de locuitori, a dezvoltat o identitate distinctă față de China continentală în ultimele decenii, încurajată de evoluția de la un regim autoritar la o democrație înfloritoare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *