Taiwan doboară pentru prima dată o dronă în apropierea spațiului chinez

Armata din Taiwan a doborât, joi, pentru prima dată, o dronă care a intrat în spațiul său aerian, în apropierea unei insulițe din largul coastelor chineze, după ce guvernul de la Taipei a amenințat că va lua măsuri dure pentru a face față creșterii acestui fel de intruziuni.

Beijingul, care revendică Taiwanul, a organizat exerciții militare în jurul insulei, de la începutul lunii trecute, ca reacție la vizita la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Taiwan a doborât o dronă

Guvernul taiwanez a declarat că nu va provoca sau escalada tensiunile, dar a fost deosebit de iritat recent de cazurile repetate de drone chinezești care au survolat insulele controlate de Taiwan în apropierea coastei chineze. Comandamentul de apărare pentru Kinmen, un grup de insule controlate de Taiwan, situate vizavi de orașele chineze Xiamen și Quanzhou, a declarat, într-o declarație publicată de Ministerul Apărării din Taiwan, că drona a intrat în spațiul aerian restricționat deasupra insulei Lion Islet imediat după prânz.

Trupele taiwaneze au încercat să o îndepărteze, dar fără efect, așa că au doborât-o, iar resturile au căzut în mare. Taiwanul a tras focuri de avertisment asupra unei drone pentru prima dată marți, la scurt timp după ce președinta Tsai Ing-wen a ordonat armatei să ia „contramăsuri puternice” împotriva a ceea ce ea a numit provocări chineze.

Ministerul chinez de Externe, care luni a respins plângerile Taiwanului privind dronele, a trimis întrebările presei către Ministerul Apărării, care nu a răspuns încă. Chiu Chui-cheng, adjunctul șefului Consiliului pentru afaceri continentale din Taiwan, care elaborează politica privind China, a declarat reporterilor din Taipei că Taiwanul are autoritatea legală de a lua „măsurile de apărare necesare”, deoarece avioanele chinezești nu au fost autorizate să intre în spațiul aerian al Kinmen.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *