Ungaria curtează Republica Moldova

Guvernul ungar va furniza „toată asistenţa” necesară Republicii Moldova în demersurile sale de a adera la Uniunea Europeană, a declarat miercuri, la Chişinău, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, transmite agenția de presă maghiară MTI.

Peter Szijjarto a pledat, în urma convorbirilor cu omologul său moldovean Nicu Popescu, pentru extinderea cât mai rapidă a UE şi strângerea cooperării cu ţările din programul Parteneriatului Estic.

Szijjarto a menţionat că membrii NATO nu vor fi compensaţi pentru contribuţii anterioare vizând finanţarea armatei afgane şi a exprimat dorinţa guvernului ungar ca o parte din aceste fonduri, 120 de milioane de forinţi (322.000 euro), să fie folosită pentru a întări securitatea Republicii Moldova, explicând că aceasta este situată „la graniţa de est a comunităţii politice europene şi de aceea avem un interes reciproc de securitate”.

Ministrul ungar de externe a vorbit şi despre diversificarea energetică a Ungariei, menţionând ca un pas important în acest sens începerea livrărilor de gaz din Azerbaidjan, prevăzute pentru anul în curs. Ungaria se aşteaptă să primească 100 de milioane de metri cubi de gaz încă din acest an, a precizat Szijjarto.

El a notat că, pentru ca acest proiect să aibă succes, cheia o reprezintă dezvoltarea infrastructurii sud-est-europene, capacităţile actuale nefiind suficiente pentru o diversificare energetică semnificativă.

Pe 1 iunie, Chişinăul va găzdui o reuniune a Comunităţii politice europene, de la care se aşteaptă, potrivit ministrul ungar, „o decizie privind dezvoltarea relaţiilor în materie de transporturi şi energie între UE şi teritoriile sale frontaliere”.

„Apreciem că este inacceptabil ca UE să respingă finanţarea infrastructurii de gaz natural şi considerăm gazul ca fiind un pilon important al securităţii energetice în prezent şi în următorii ani”, a declarat Szijjarto, adăugând că gazul azer reprezintă o alternativă cheie şi pentru Ungaria, şi pentru Republica Moldova.

Ministrul de externe ungar s-a mai întâlnit la Chişinău cu premierul Dorin Recean, ministrul dezvoltării economice, Dumitru Alaiba, şi ministrul culturii, Sergiu Prodan.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.