Sute de oameni evacuați de pe insula Lesbos, din cauza incendiilor

Sute de locuitori și turiști au fost evacuați de pe insula grecească Lesbos după ce un incendiu de vegetație a izbucnit, arzând case și amenințând sate. Cincizeci de pompieri cu 17 autospeciale și nouă avioane de stingere a incendiului lucrau la stingerea focului, alături de voluntari și de cisterne cu apă furnizate de guvernul local, a declarat duminică serviciul elen de pompieri într-o informare televizată.

Incendiul, care a izbucnit sâmbătă dimineața, a făcut ravagii în apropierea municipalității de coastă a insulei Vatera, o destinație populară pentru turiști. Unul dintre fronturile incendiului părea să se retragă, au declarat duminică oficialii. Potrivit televiziunii publice grecești ERT, peste 450 de persoane au fost evacuate începând de sâmbătă în alte părți ale insulei, iar nouă persoane au fost salvate de pe o plajă din apropiere de Vatera. Peste 26 de clădiri au fost avariate de incendiu.

Grecia se confruntă cu incendii de vegetație

Grecia a fost grav afectată de incendii de vegetație în ultimele zile, în timp ce Europa a îndurat un val de căldură record care a provocat incendii și în Franța și Italia. În altă parte a țării, 320 de pompieri cu 68 de autospeciale și șase avioane de stingere a incendiilor au încercat să stăpânească pentru a patra zi un incendiu de vegetație în Parcul Național Dadia din Grecia, care amenința cuiburile de vulturi negri – o specie rară de păsări.

Situat în regiunea de frontieră nord-estică Evros, Parcul Național Dadia face parte din Natura 2000, rețeaua Uniunii Europene de situri centrale de reproducere și de odihnă pentru speciile rare și amenințate. Acesta găzduiește singura colonie de vulturi negri din Balcani. Duminică, ministrul grec pentru criză climatică și protecție civilă, Christos Stylianides, a condus un grup de oficiali la Dadia pentru a evalua situația și a găsi modalități de a evita un dezastru ecologic și mai mare.

„Toată Grecia este cu ochii pe Dadia în acest moment și trebuie să ne îndeplinim datoria de a proteja acest ecosistem prețios”, a adăugat el.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *