„Rusia lasă moarte peste tot”: Sute de morminte descoperite lângă orașul eliberat Izium

Autoritățile ucrainene au anunțat că 440 de morminte și o groapă comună au fost găsite în apropierea orașului Izium, la câteva zile după ce a fost eliberat de sub ocupația rusă. Cruci de lemn, majoritatea marcate cu numere, au fost descoperite într-o pădure din afara orașului de către forțele ucrainene. Autoritățile au declarat că vor începe să exhumeze mormintele.

Morminte descoperite lângă Izium

Nu este clar încă ce s-a întâmplat cu victimele, dar primele relatări arată că unele dintre ele ar fi murit din cauza torturii, bombardamentelor și a lipsei de asistență medicală. Vorbind vineri, șeful serviciului național de poliție ucrainean a declarat că majoritatea cadavrelor aparțineau unor civili.

Autoritățile ucrainene au precizat că peste 440 de cadavre sunt îngropate în acel loc. ONU a anunțat că vrea să trimită o echipă de anchetă în oraș, în zilele următoare. Un purtător de cuvânt al biroului pentru drepturile omului al organismului a declarat că va încerca să afle dacă cei care au murit sunt civili sau militari și care este cauza morții.

Izium, ocupat în primele zile ale războiului, a fost folosit de Rusia ca un centru militar cheie pentru aprovizionarea forțelor sale din est.

blank

În discursul său nocturn, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că „acțiunile procedurale necesare” au început în zonă. „Vrem ca lumea să știe ce se întâmplă cu adevărat și la ce a dus ocupația rusă. Bucha, Mariupol, acum, din păcate, Izium. Rusia lasă moarte peste tot”, a spus el. „Și trebuie să fie trasă la răspundere pentru asta”. Liderul ucrainean s-a referit la gropile comune descoperite în această primăvară la Bucha, în apropiere de Kiev, și, de asemenea, lângă Mariupol – portul din sud-estul Ucrainei, ocupat acum de trupele rusești.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *