Protest masiv la Madrid împotriva degradării sistemului de sănătate

Aproximativ 200.000 de spanioli au mărșăluit duminică, la Madrid, împotriva măsurilor de austeritate, care au redus calitatea asistenței medicale publice din capitala Spaniei. Protestatarii consideră că sistemul de sănătate publică din regiunea Madrid este pus în pericol de guvernul regional conservator.

Marșului i s-au alăturat artiști cunoscuți, familii cu copii și bunici, politicieni, sindicaliști și lucrători din sectorul sănătății. Un purtător de cuvânt al guvernului regional a declarat că au participat 200.000 de persoane, dar organizatorii au estimat că totalul a fost de peste trei ori mai mare. Fotografii aeriene deasupra principalelor bulevarde care duc la Primărie au arătat o mare de protestatari venind din toate direcțiile.

De ce protestează cetățenii Madridului?

Sindicatele susțin că serviciile de asistență medicală primară din zona Madridului sunt supuse unei presiuni uriașe de ani de zile, din cauza lipsei de resurse și de personal, ca urmare a măsurilor de austeritate impuse în timpul crizei financiare a țării, în urmă cu un deceniu.

Reprezentanții sindicali spun că asistența medicală a fost înrăutățită de managementul defectuos și că guvernul regional dorește să restructureze sistemul în continuare, pentru a permite mai multe parteneriate de asistență medicală public-privată.

Autoritățile doresc, de asemenea, să crească îngrijirea de urgență online din cauza lipsei de personal în centrele de sănătate publică.

„Ceea ce fac ei este un dezastru fără precedent”, a declarat Monica Garcia, de la partidul de stânga Mas Madrid, reporterilor. „Există o modalitate foarte simplă de a păstra profesioniștii și anume să îi tratezi bine: să le dai contracte care nu sunt doar pe o lună, o săptămână, un weekend. Când un guvern este incapabil să facă asta, este pentru că există interese politice la locul de muncă”, a adăugat Garcia.

Pe lângă investițiile mai mari în sistemul de asistență medicală, protestatarii au cerut și demisia șefului regional de dreapta al Madridului, Isabel Díaz Ayuso.

„Madrid este regiunea care investește cel mai puțin în sănătate pe cap de locuitor”, a replicat ministrul Felix Bolanos. „Media națională este de 1.700 de euro per locuitor, iar în Madrid, este de 1.300 de euro”. Bolanos a adăugat că Madrid este, de asemenea, regiunea cu cei mai puțini medici și asistenți pe locuitor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *