Surse oficiale: Întâlnirea dintre Xi Jinping și Joe Biden va avea loc pe 15 noiembrie

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping se pregătesc pentru un summit istoric, programat să aibă loc în San Francisco pe data de 15 noiembrie. Aceasta va fi prima întâlnire oficială între cele două puteri de la summitul G20 din noiembrie 2022 ce a avut loc în Bali.

Deşi data exactă a reuniunii nu a fost încă confirmată oficial, surse din cadrul administrației americane și autorități din Washington au dezvăluit că ambele părți fac demersuri pentru a asigura desfășurarea summitului în data menționată. Întâlnirea este programată să aibă loc în marja summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a subliniat în 31 octombrie că Statele Unite speră să aibă o „conversaţie constructivă în San Francisco” cu China, subliniind importanța dialogului între cele două țări.

Cu toate acestea, în ultimele luni, relațiile dintre Statele Unite și China au fost tensionate din cauza unor probleme precum prezența unui balon spion chinezesc deasupra solului american și restricțiile privind cipurile electronice impuse de Washington, din temerile că acestea ar putea fi folosite în scopuri militare de către China.

În plus, un alt punct fierbinte în relațiile bilaterale este situația din Taiwan, asupra căreia Beijingul nu a exclus folosirea forței pentru a cuceri teritoriul. Summitul de la San Francisco ar putea oferi o oportunitate importantă pentru discuții și negocieri menite să reducă tensiunile și să promoveze stabilitatea în regiune.

Facebook

Comentarii

63 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *